Blog

DJ SETS VOOR BEGINNERS

Heb jij een bizarre muziekkennis, voel je aan welke muziek er nodig is om het feestje los te laten gaan, heb je een beetje gevoel voor ritme en bovenal de droom/ambitie om DJ te worden! Wacht niet langer en start met je DJ-carrière. Je vraagt jezelf alleen af; hoe dan?! Wij geven tips over hoe je goed kan beginnen met DJ’en en welke DJ-gear je daarvoor nodig hebt, want ook grote namen als Martin Garrix, Calvin Harris en Armin van Buuren zijn ooit ergens begonnen op een DJ-set voor beginners. Ook als je niet de ambitie hebt om een (wereld)beroemde DJ te worden, is het zeker de moeite waard om verder te lezen. Want als jij gewoon lekker en veilig thuis wilt DJ’en dan is het uiteraard ook van belang om een goede start te maken als beginnende DJ. Wat je ook doet het begint altijd met een DJ set voor beginners, welke DJ gear er bij jou past is helemaal afhankelijk van je budget en voorkeuren.

Soorten DJ’s, welke wil jij zijn?

Voordat je met draaien begint is het fijn om te weten dat er verschillende soorten DJ’s zijn. Jij kunt ze allemaal worden, maar maak wel een duidelijke keuze! Word jij de famous DJ die op alle grote festivals en in clubs over de hele wereld mensen vermaakt? Blijf jij liever in de buurt en word jij als DJ een graag geziene gast in de lokale horeca? Of ben jij juist die bruiloft DJ die ieder trouwfeest tot een daverend succes maakt? Elke DJ beschikt over andere talenten, richt zich daarmee op een eigen doelgroep/publiek en heeft daardoor een eigen carrière. Deze carrière is ook afhankelijk van ambitie, want niet iedereen wil voor duizenden mensen optreden. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt en als je begint kijk dan eens om je heen; wat doen jouw voorbeelden, waar draaien ze op, hoe doen ze dat en met welke muziek. Voordat je muziek aan elkaar gaat mixen, dure DJ apparatuur hiervoor gaat aanschaffen en jezelf gaat vermarkten als DJ is het van groot belang om een unieke en grote muziekcollectie op te bouwen. Dit kan op verschillende manieren die ook grote invloed hebben op de DJ set waarop jij gaat beginnen:

DJ Controller

Optie 1 DJ set beginner

De meest makkelijke en vaak ook goedkoopste DJ set voor beginners is de combinatie van een eigen laptop/computer/tablet met een DJ-controller plus koptelefoon. Software wordt heel vaak meegeleverd. In de meest ideale situatie heb je ook een speaker setje bij het draaien, waardoor je de huidige track ten gehore kunt brengen en de volgende kunt beluisteren via de hoofdtelefoon. Let op: controller moet dan wel een ingebouwde ‘audio interface’ hebben.

DJ Mixer + Tabletops / All-in-one-speler

Optie 2 & 3 DJ set beginner

Toch is die controller het voor veel (beginnende) DJ’s niet helemaal. Je hebt niet echt de feeling en eigenlijk geen enkele bekende DJ draait ermee. Je wilt hetzelfde als al die grote namen in de DJ booth. Kortom, je gaat liever mixen zonder PC maar met MP3-/audiobestanden. Kies dan voor een DJ-mixer met twee tabletop spelers. Dit is vaak wel erg duur, maar dan sta je er ook wel gelijk als een pro bij! Wij snappen het als deze bedragen iets te gortig zijn, maar een goed alternatief (hebben wij zelf ook voor gekozen) is dan een all-in-one-speler. Dit systeem is eigenlijk een simpele en minder uitgebreide versie van de mixer en tabletops. Tevens bestaat deze speler uit één geheel in plaats van losse componenten, kan voor- en nadelen hebben.

Vinyl draaitafel

Optie 4 DJ set beginner

De laatste en vierde optie wordt vaak niet gekozen, omdat het veelal als de moeilijkste DJ-vorm wordt ervaren en daardoor dus minder interessant is voor beginnende DJ’s. Toch willen we voor onze echte liefhebbers en retro DJ’s de optie wel genoemd hebben, want als je hebt gekozen om je muziek op vinyl platen te verzamelen dan is dit ook de enige mogelijkheid om te starten als DJ. Je wisselt de tabletop spelers bij de vorige optie in voor draaitafels. Met andere woorden minimaal twee draaitafels en ene mixer.

Extra (noodzakelijke) DJ gear

Extra benodigdheden DJ set beginner

Wat heb je verder nog nodig? Er zijn een aantal essentiële DJ accessoires om de DJ set voor jou als beginner compleet te maken. Sommige zijn tussen neus en lippen door al genoemd, maar we sommen de meest belangrijke nog even voor je op:

Wacht niet langer en begin vandaag nog! Heel veel succes met jouw DJ-carrière 🙂